Man van interactie en kwaliteit 

28-05-2021

Als je de cv van onze Maarten bekijkt zie je meteen een rode draad: interactie. Interactie tussen mensen, interactie tussen mens en machine en interactie tussen ratio en gevoel. Want als je carrière van barman, webdesigner, front-end ontwikkelaar naar webstrateeg en digital art-director gaat, is het duidelijk dat je het de gebruiker zoveel mogelijk naar de zin maakt. Interactie dus: perfect bedacht en gefaciliteerd.

Maarten van de Voorde

Digital art director

Passie en Kennis

Je bent digital art director bij Bomondo, die functietitel kom je niet vaak tegen in ons vak. Waar houdt een digital art director zich zoal mee bezig? Maarten: “Ik overzie en ben betrokken bij alle online activiteiten van Bomondo en bewaak de kwaliteit ervan. Denk bijvoorbeeld aan de realisatie van websites, applicaties en digitale nieuwsbrieven. Maar ook het voortraject – de ontwikkeling van online strategieën, interactie-design en prototypes – ligt op mijn bordje. Ik ga vaak aan de slag als probleemoplosser: als de werking van een website geoptimaliseerd moet worden of als er bijvoorbeeld met een frisse blik naar een bestaande site gekeken moet worden. Op uitvoerend niveau adviseer en begeleid ik mijn collega’s bij het bouwen van alle online middelen; voor hen ben ik als het ware de 2de-lijns helpdesk.”

Strategie

En op strategisch niveau? Maarten: “Op strategisch niveau ontwikkel ik met de opdrachtgever de beste online aanwezigheid. Daarvoor stellen we natuurlijk eerst een marketingcommunicatiedoel. Dit kan een websitetraject zijn, maar ook de ontwikkeling van een effectieve nieuwsbrievenstrategie. Mijn kracht zit vooral in het bedenken van wat een gebruiker nodig heeft om zijn doel te bereiken. Mijn art director-schap zit dan ook niet zozeer in het inspireren van creativiteit in ontwerp, maar meer op het creatief-gebruiksvriendelijkheidsniveau.

Opleidingen

Zo heb ik de kunstacademie gedaan, maar ik heb daar min of meer de hele studie Grafische Communicatie met docenten gebotst over het gebruik van computers. Ik zie een computer – in tegenstelling tot die docenten toen – nooit alleen maar als een middel voor het maken van een communicatie-uiting, maar juist als middel om menselijk gedrag te beïnvloeden, om interactie te stimuleren, om zaken gedaan te krijgen. Wat er in een computer gebeurt en wat er op internet gebeurt, is lang niet altijd zichtbaar en tastbaar. In mijn tijd was dat een vrij nieuwe ontwikkeling. Gelukkig gaan ze nu ook op de academie met deze ontwikkeling mee.

Banen

Alweer 22 jaar geleden was Maarten barman bij Ribhouse Texas in Zeegse. Ook in deze bijbaan ging het om interactie. Jongleren met flessen en glazen, in vol cowboy-ornaat ‘line dansen’ met gasten, ervoor zorgen dat iedereen goed geserviced werd. Vandaag zorgt Maarten ervoor dat de gasten – de relaties van Bomondo – gelukkig en tevreden zijn met de voor hen ontwikkelde online middelen.  Bij deze interactie gaat Maarten nooit over één nacht ijs: alles moet perfect gebouwd zijn en vlekkeloos werken.

Klanten

Maarten: “We hebben veeleisende klanten in onze portfolio. Neem een klant als Damen Shipyards Group. De jachten die zij ontwikkelen zijn het neusje van de zalm. Daar hoort natuurlijk een dito online aanwezigheid bij. Het creëren van ultieme interactie via hun websites en andere online en ook offline middelen is fantastisch mooi werk. Ditzelfde geldt voor het beroemde Nederlandse merk Fokker Techniek. Ook hier zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van effectieve online communicatie. Voor alle soorten en maten merken en ondernemers ontwikkelen we met veel plezier online strategieën en middelen. De gebruikers van onze online middelen blij maken – en daarmee onze opdrachtgevers helpen – is wat me de meeste energie en voldoening geeft.” 

Tot slot: wat doe je zoal als de computer uit staat? “Ik ben allereerst vader van twee prachtige meiden van bijna 4 en 6 en ga graag met vrouw en ‘kinders’ op pad. Verder heb ik plezier in lekker gezond en uitgebreid koken en het steeds verbeteren van ons huis. De hobby die ik echt voor mezelf doe: op een mooie dag een flink stuk toeren op of – als het iets minder mooi weer is – sleutelen aan oldtimer Vespa motorscooters.”