04-11-2021

Kwant Controls uit waterpoortstad Sneek “Betrouwbaarheid gaat boven alles”

Kwant Controls is al sinds 1937 een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van state of the art high-end nautische instrumenten en systemen voor zeeschepen. Wereldwijd zijn op dit moment tienduizenden schepen uitgerust met één of meer instrumenten van Kwant Controls. Van cruiseschip tot marinefregat en van baggership tot superjacht: al deze schepen vertrouwen 100% op de feilloze ‘mechatronica’ uit Sneek. Jaarlijks kiezen vanuit dit Sneker bedrijf zo’n 7.000 producten het ruime sop.

We praten met sales manager Coen de Keijzer over deze bijzondere technologische tak van sport.

Coen de Keijzer

Sales manager Kwant Controls

Hoeveel van dit soort gespecialiseerde bedrijven voor maritieme besturingstechniek zijn er eigenlijk wereldwijd?

Coen: Het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met besturingssystemen voor voortstuwing én het roer van complexe zeegaande schepen is wereldwijd op één hand te tellen. In de 80 jaar van ons bestaan zijn wij er in elk geval heel goed in geworden en leveren we constante oerdegelijke Hollandse kwaliteit. Dat moet ook wel, want stel je voor dat een cruiseschip met 8.000 mensen aan boord plotseling stuurloos wordt… Daar moet je niet aan denken. We staan dan ook wereldwijd bekend om onze betrouwbare innovatieve oplossingen

De techniek om schepen te besturen en voort te stuwen is een extreme niche in de wereld van scheepvaart. Coen vult aan: “ Het is een bijzondere combinatie van mechanica, elektronica én software. Het ontwikkelen en bouwen van de systemen doen we met ruim 60 specialisten, waaronder softwareschrijvers, systeemengineers en elektronische hardware engineers. We vullen hun kennis aan met interne opleidingen. Dat moet ook wel met zulke specialistische systemen.”

Jullie hebben het concept voor de corporate brochure en de technische productleaflets door ons laten ontwikkelen. We kennen elkaar pas sinds begin 2020. Hoe verloopt de samenwerking, is alles nog steeds naar wens en ‘in control’? Coen lachend: “Jazeker. We waren op zoek naar een partij die ons wist te verrassen met design en dat hebben jullie beslist gedaan. Het ontwikkelen van de brochure was vervolgens een leuk proces waarin we veel en op een prettige manier hebben gestoeid met elkaar om tot het beste resultaat te komen”.

Tot slot, wat is in jouw ogen kenmerkend voor onze manier van werken? “Jullie zijn pragmatisch en denken actief mee. De lijntjes zijn bovendien heel kort en dat maakt het proces heel wendbaar. En het zal je niet verbazen: bij Kwant Controls houden we van wendbaarheid!”