04-11-2020

Marten Aukes fotografie: Passie voor food en techniek

Marten Aukes is nog net niet onze hoffotograaf, maar hij is beslist een van onze hofleveranciers. Inmiddels fotografeert hij zo’n zeven jaar voor ons. Marten is een bevlogen vakman aan wie je de meest uitdagende fotografieklussen kunt overlaten. Dat is ook geen wonder: Marten fotografeert al sinds zijn 14e. Hij ontwikkelde toen al zijn foto’s in een tot donkere kamer omgebouwde badkamer. Een professional bij wie de passie voor mooi beeld dus al van jongs af aan door de aderen stroomt.

Marten Aukes

Fotograaf

De specialismen van Marten Aukes zijn food en techniek. Voor Buro Andringa fotografeert hij voornamelijk product- en sfeersettings van kaas. Maar ook locatiefotografie gerelateerd aan kaas – bijvoorbeeld sfeerreportages bij melkveehouders – verzorgt hij voor ons bureau. Dat hij actief meedenkt bij het optimaal in beeld brengen van producten en mensen is natuurlijk mooi meegenomen. “Ik ervaar de samenwerking met Buro Andringa als zeer plezierig en professioneel. Dat meen ik echt. Ze bereiden zich bij elke fotografieklus altijd goed voor en staan open voor suggesties. Dat is zeer waardevol, want zo kom je tot het beste eindproduct”.

Dat ook techniek een grote rol speelt bij deze fotograaf, blijkt niet alleen uit de fotografieklussen maar ook uit de kennis van software en digitale beeldbewerking. Marten: “Wij zijn al in 1995 overgestapt naar digitaal. Ik heb me toen intensief verdiept in lithografie, hoge resolutie scanners en beeldbewerkingssoftware. Daarom behoort ook het digitaal beeldbewerken tot onze expertises.”

Tot slot, hoe zie jij de toekomst van de fotografie nu iedereen zich met zijn eigen smartphone fotograaf waant? Marten, lachend: “Nou, daar zeg je wat. Een paar jaar geleden zag je dat foodbloggers veel foodfotografieklussen toegeschoven kregen. Vooral vanwege het kostenplaatje natuurlijk. Inmiddels zijn veel foodmerken teruggekomen op deze foodbloggerfotografie. Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van het beeld.

Foodfotografie is écht een specialisme waar bijvoorbeeld ook food- en setstylisten aan te pas komen. Dus als je als fotograaf ook in de toekomst gevraagd wilt worden, dan moet je een niche zoeken, een specialisme én daar moet je in uitblinken. Gelukkig ben ik gék op foodfotografie en techniek en dat maakt dat opdrachtgevers de weg naar onze studio in Kubaard wel weten te vinden”.