21-09-2020

‘De positief inhoudelijke opstelling van het team zorgt voor verdieping’

Daar zal het volgens Gerard Schlingmann, Productmanager bij kaasgroothandel Zijerveld te Bodegraven, steeds meer om gaan.

Gerard Schlingmann is al 20 jaar werkzaam bij kaasgroothandel Zijerveld. Opgegroeid in de ‘kaas’. Als tiener in de vakantie kaaskeren en plastificeren. Verantwoordelijk voor de marketing van Noord-Hollandse kaas uit de kaasmakerij van Lutjewinkel én de merkontwikkeling hiervan in de klassieke tak van de markt (kaasspeciaalzaken en ambulante handel) en Out of Home (de Horeca).

Gerard Schlingmann

Productmanager bij Zijerveld

Wat trekt jou het meest in je baan?

Werken bij Zijerveld is uitgaan van je eigen kracht. Het bedrijf heeft in de afgelopen 20 jaar een enorme stap gemaakt van het verkopen van kaas naar het vermarkten van concepten. Die ontwikkeling heb ik helemaal meegemaakt. Veel hands-on, vrijheid, verantwoordelijkheid en werken op intuïtie. Uiteraard binnen gestelde kaders van de concepten die werden ontwikkeld. Niet alleen productconcepten als Noord-Hollandse kaas met het Rode Zegel, maar ook markt- en winkelconcepten

Welke rol heeft Bomondo daarin gespeeld?

Als je de hele dag met kaas en de markt daarvan te maken hebt, moet je oppassen dat je blik niet vernauwd. Daarvoor heb je partners nodig die je op momenten wakker schudden. Bomondo is zo’n partner. Soms best wel irritant want het zijn geen meelopers. Je hebt toch gauw de neiging om met je eigen ervaring voor bijvoorbeeld een marktklant alles al in te vullen. Als het bijvoorbeeld gaat om het ontwikkelen van een volledig nieuw marktconcept. De positief inhoudelijke opstelling van de Andringaatjes zorgen dan toch voor een verdiepingsslag waarmee je tot andere inzichten komt. En dat is zeer prettig, want daarmee wordt het aanbod van Zijerveld meer dan verrijkt. Dat is waar het uiteindelijk wel om gaat. Voorbeelden? Genoeg om op te noemen, maar het marktconcept voor De Kaaskoerier die we samen met onze klant Rogier Roos vanaf 2017 hebben ontwikkeld, staat natuurlijk wel als een huis. En wat denk je van Kaasdok in de markthal in Rotterdam. Over succes gesproken.

Kaas is zo oud als de weg naar Rome, is daar nog wel iets in te doen?

Vergis je niet. Een reden dat kaas er al zo lang is, is dat het product altijd in ontwikkeling is geweest. Het gaat mee in de tijd. De corona-crisis waar we midden in zitten, (en wat uiteindelijk een gezondheidscrisis is) heeft ook weer gezorgd voor nieuwe inzichten. Met dus name richting het grote belang van gezonde voeding. Daar komt nog meer aandacht op te liggen. Welke rol we daarin kunnen spelen is op dit ogenblik een issue bij Zijerveld. Dat gaat natuurlijk verder dan alleen het product. We zijn ketendenkers, dus we maken ons ook druk over herkomst, diervriendelijk, milieu, enz. De kennis en kunde binnen ons moederbedrijf FrieslandCampina helpt ons daar ook bij.

En dat Buro Andringa ook in andere sectoren van de food zit (note: Buro Andringa werkt onder andere ook voor Plukon, producent van kipproducten), zorgt ook weer voor inzichten. De kennis en ervaring die zij daar hebben op concept- en creatief gebied is zeer welkom.

De kennis en kunde binnen ons moederbedrijf FrieslandCampina helpt ons daar ook bij. En dat Buro Andringa ook in andere sectoren van de food zit (note: Buro Andringa werkt onder andere ook voor Plukon, producent van kipproducten), zorgt ook weer voor inzichten. De kennis en ervaring die zij daar hebben op concept- en creatief gebied is zeer welkom.

Milieu en wat tegenwoordig veel wordt genoemd, circulaire productie? Hoe zit dat bij Zijerveld?

Dan heb je het ook over duurzaamheid, een belangrijk kernwoord. Ook bij ons. We zitten in,wat dat betreft, een bijzondere tijd. Als grote speler in de Nederlandse kaasmarkt en internationaal willen we daar een belangrijke rol vervullen. Elke partij in onze kaasketen vraagt daarom. Samen met FrieslandCampina kijken wij bij voortduring hoe het beter en duurzamer kan op het gebied van verpakkingen.

Een voorbeeld is onze vershoudverpakkingen. Daar hebben wij het afgelopen jaar samen met onze dienstverleners meer dan 20% reductie doorgevoerd door slimmer te verpakken. Maar bijvoorbeeld ook het plaatsen van zonnepanelen op de daken van onze rijpingsgebouwen is een mogelijkheid.

Zoals je weet gaan we binnenkort Bomondo heten. Wat zou dat voor jou en Zijerveld moeten betekenen?

We doen het goed samen, maar het kan beter. Elkaar opzoeken, bij elkaar op de werkvloer zijn. Niet zo nu en dan op afspraak, maar structureel. Ik geloof in communicatie tussen mensen met verschillende disciplines, co-creatie. Door daar de omstandigheden optimaal te maken, volgt uitzicht op succes vanzelf. Ik heb vertrouwen in de toekomst die we samen ontwikkelen.